Koliko štiti prva doza Fajzera, Moderne i AstraZeneke?

 Koliko štiti prva doza Fajzera, Moderne i AstraZeneke?

Izvor: Beta/AP

Do sada je više od 141 miliona Amerikanaca i više od 33 miliona Britanaca primilo prvu dozu vakcine protiv covida-19 koje se daje u dvije doze.

Prema podacima istraživanja sprovedenih na 375.000 ljudi u Velikoj Britaniji, vakcine kompanija Fajzer i AstraZeneka pružala su 72% zaštite od zaraze covidom-19. Studije navode da zaštita od jedne doze cjepiva traje najmanje 10 nedjelja, ali da je primanje druge doze od velike važnosti jer onda zaštita vakcine Fajzer raste na 90%.

Druga terenska studija iz Škotske, objavljena u časopisu Lancet, pokazala je da je pojedinačna doza Fajzerove vakcine 28 do 34 dana nakon primanja bila 91% djelotvorna protiv hospitalizacije. Jedna doza vakcine AstraZeneka štitila je za 88% od težih simptoma koji bi doveli do prijema u bolnicu.

Istraživanje sprovedeno u Engleskoj utvrdilo je da je jedna doza Fajzera i Astra Zeneka vakcine za 50% smanjila širenje simptomske zaraze među članovima domaćinstva, piše Business Insider, a prenosi index.hr.

Fajzer BioNTech nakon prve doze štiti najmanje 80%

Prema dokumentima Američke agencije za hranu i ljekove (FDA), prva doza Fajzera bila je 52.4% djelotvorna u zaštiti od simptomatske zaraze covidom-19. No u tu procjenu je uračunat i period od 11 dana prije početka djelovanja prve doze tako da bi realna zaštita trebala biti veća i iznositi između 29.5% i 84.5%.

Prema podacima iz kliničkih ispitivanja, prva doza cjepiva Fajzer bila je 100% učinkovita u zaštiti od hospitalizacije i smrti.

Medicinski statističar Stiven Evans sa Univerziteta “London School of Hygiene & Tropical Medicine” kazao je kako, na osnovu ukupne evaluacije podataka FDA, postoje “prilično jasni dokazi” da jedna doza Fajzerove vakcine štiti najmanje 80%, ako ne i 90%, od simptomatske zaraze koronavirusom.

Moderna – najmanje 80%

Vakcina kompanije Moderna bilo je tokom ispitivanja na ljudima 69.5% učinkovita u prevenciji simptomatskog koronavirusa između prve i druge doze, s pravom vrijednošću između 43.5% i 84.5%.

I u ovu procjenu od 69.5% bilo je uključeno razdoblje od 13 dana prije početka djelovanja vakcine tako da bi stvarni postotak trebao biti veći.

Evans je rekao kako na osnovu dostupnih podataka Modernino cjepivo nakon prve doze pruža najmanje 80% zaštite, odnosno vjerovatno više od 90%, tokom 28 dana nakon početka djelovanja.

AstraZeneka nakon prve doze štiti najmanje 70%

Evans smatra kako je za vakcinu AstraZeneka teže utvrditi djelotvornost nakon prve doze, jer su se u kasnijim fazama ispitivanja koristili različiti modeli, te kaže da je opsežno istraživanje FDA još uvijek u toku.

Prema istraživanju objavljenom 19. februara u časopisu Lancet, jedna doza Astra Zeneke bila je tokom 90 dana 76% učinkovita u zaštiti od simptomatskog kovida. Stručnjaci su u studiji naveli da je jedna doza osigurala 100% zaštitu od hospitalizacije.

Džonson i Džonson 66%

DžiDž se tokom svojih kliničkih ispitivanja bavio zaštitom od umjerenih do ozbiljnih simptoma nakon zaraze covidom-19, a ne simptomatskom infekcijom, poput Fajzera, Moderne ili Astra Zeneke.

Cjepivo Džonson i Džonson počelo je štititi 14 dana nakon primanja te je tokom narednih 28 dana pružalo zaštitu od 66.1%. Učinkovitost vakcine na terenu varirala je od zemlje do zemlje. U SAD-u je DžiDž bila učinkovita 72%, u Južnoj Africi 64%, a u Brazilu 68%, no treba napomenuti da i u Brazilu i Južnoj Africi vladaju sojevi koji bi mogli u nekoj mjeri biti otporni na antitijela nastala nakon imunizacije ovim vakcinama.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još