Koliko vode bi trebalo da pijete tokom ljeta?

 Koliko vode bi trebalo da pijete tokom ljeta?

Izvor: Shutterstock

Tijelo gubi više tečnosti tokom ljeta, zbog čega je još važnije unositi dovoljno vode. Međutim, koliko bi vode zaista trebalo da pijete tokom ljeta? Evo što kažu stručnjaci.

Nutricionistkinja Loren Minčen navodi da to zavisi od tjelesne težine i samog tijela.

“Tačna količina potrebne vode zavisi od osobe do osobe, ali za aktivne odrasle osobe preporučuje se unos između dvije do četiri litre dnevno. Potrebe mogu da variraju u tom rasponu s promjenom spoljašnje temperature”, istakla je Minčen.

Dodala je da će vašem tijelu vjerovatno biti potrebno više vode ako redovno vježbate. Nutricionistkinja Emi Šapiro ističe da je važno nadoknaditi tečnost koju osoba izgubi znojenjem.

Klinika Majo preporučuje ispijanje 2,7 litara vode dnevno za žene i 3,7 litara za muškarce.

Znaci da vam treba vode

Boja urina može da vam otkrije da li bi trebalo da pijete više vode. Šapiro i Minčen navode da bi urin trebalo da bude svijetle boje, a ako je taman, to je znak da vam treba vode. Umor, suva koža, grčevi u mišićima, zatvor i vrtoglavica su takođe pokazatelji dehidracije, prenosi N1.

Osim što možete da popijete čašu vode, takođe možete i da jedete namirnice koje sadrže veliku količinu vode. Šapiro ističe da je lubenica odličan izbor tokom ljeta jer ima visok udio vode, prenosi Huff post.

Osim lubenice možete da jedete i krastavce, celer, brokoli i spanać.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još