Mitovi o hrani: Šta svakako treba izbjegavati u pripremi jela

 Mitovi o hrani: Šta svakako treba izbjegavati u pripremi jela

Izvor: Unsplash

Toliko je mitova o hrani da ih sve nikako ne možemo nabrojati, ali kako mogu biti opasni, a svakako nepotrebni, neke postupke treba izbjegavati.

1. Začini se mogu dodati u jelo u bilo kojoj fazi

Većinu začina je potrebno malo propržiti na početku kuvanja kako bi pustili aromu, izuzetak je garam masala – začin koji se dodaje na kraju kuvanja jer pojačava ukus jela.

2. Paradajz mora u frižider

Paradajz je poseban i po tome što ga nije potrebno stavljati u frižider jer će i tekstura i ukus biti promenjeni, i to ne na bolje.

Umjesto toga, čuvajte ih na tamnom mjestu, a kada primijetite da im ističe rok trajanja, morate ih pojesti u roku četiri dana.

Kako biste ubrzali sazrijevanje, stavite ih u papirnu kesu s bananama ili jabukom koji će ubrzati proces.

3. Kajgana se priprema s mlijekom

Za savršenu kajganu ne treba ništa više osim uobičajenih začina i malo maslaca.

Ako dodate tečnost poput mlijeka ili pavlake za kuvanje, ukus će biti blaži i jaja vodenasta, pa nećete uživati u poznatoj prozračnoj teksturi.

4. Ako dodate so vodi, brže će prokuvati

Ništa drugo nećete postići osim što ćete vodi dodati ukus, ona sigurno neće prije prokuvati.

Stvar je jednostavna, slana voda se može puno više zagrijati od neslane vode, ali joj je isto tako potrebno više vremena da bi postigla temperaturu koju želite.

5. Krompir stavite u slanu ključalu vodu

Možda se čini da ćete tako uštedjeti vreme, ali dobro je znati da će se u ključaloj vodi skuvati dobro spoljni sloj krompira, dok će ostati sirov u sredini.

Kako bi se krompir ravnomerno skuvao stavite ga u hladnu posoljenu vodu i tek tada upalite vatru.

6. Uvijek ljuštite krompir

Ako niste znali, kora krompira je odličan izvor nutrijenata i vlakana, a može dodati teksturi i boji pa je malo razloga da ga ljuštite.

Dobro operite krompir prije korišćenja i odsijecite oštećene djelove. Naravno, uvjek birajte organski uzgojen krompir.

7. Pečeno meso se mora stalno okretati

Ovo je nešto što svi radimo. No, istina je da stalnim diranjem mesa sprečavamo da se stvori ona fina hrskava korica i da meso poprimi lijepu smeđu boju.

Isto tako uticaćete i na ukus. Dovoljno je jednom ili dva puta okrenuti meso dok se peče.

8. Spremanje pečuraka je osjetljiv posao

Postići savršenu teksturu pečuraka nije tako lako kako se čini. Ako ih u tiganj stavite previše ili ne koristite odgovarajuće masnoće, one će postati sluzave i gumaste.

Zagrijte maslinovo ulje ili maslac na jakoj vatri, stavite malo pečuraka u tiganj i povremeno okrenite. Tako će one biti ukusne i savršene teksture.

9. Ulje u vodi sprečava lijepljenje tjestenine

Tjestenini nije potrebna velika količina ulja u vodi kako se ne bi ljepila.

Ulje sprečava sos da se lijepo poveže s tjesteninom, a ako predugo kuvate, tjestenina će biti mekana i ljepljiva. Koristite veliku posudu s puno vode i soli, ulje vam nije potrebno.

10. Nije bezbjedno podgrijavati pirinač

Mogao bi to biti pravi put do trovanja hranom, ali samo ako se čini na pogrešan način.

Kuvani pirinač mora brzo da se ohladi, staviti pokriveno u frižider na najviše jedan dan, a onda se mora podgrejati na visokoj temperaturi. Pirinač nikada ne podgrijavajte više nego jednom.

11. Bilo koji nož je dobar

Ako znate čemu koji nož služi, olakšaćete sebi život.

Nož za hljeb savršeno reže paradajz i jagode, mali nožić je dobar za skidanje kore ili vađenje koštica. Široki veliki nož je dobar za rezanje i sjeckanje od mesa do povrća, a nož za meso je najbolje koristiti upravo u te svrhe, piše Ordinacija.hr.

Izvor: N1

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još