Moćni antibiotici iz prirode

 Moćni antibiotici iz prirode

Izvor: Shutterstock

Kada želimo da pospješimo svoje zdravlje i ojačamo imunitet, često posežemo za namirnicama koje se smatraju prirodnim antibioticima.

Antibiotici su farmakološki agensi koji mogu da potpuno unište patogene mikroorganizme ili da zaustave njihov rast ili razmnožavanje bez nanošenja značajnije štete organizmu.

Savremena medicina oslanja se na upotrebu ovakvih hemijskih agenasa u borbi protiv velikog broja zaraznih bolesti. Sa druge strane, u narodnoj medicini u tu svrhu se već vekovima koriste namirnice koje su prirodni antibiotici.

Važno je napomenuti da ove namirnice nisu zamjena za antibiotike koje može da nam prepiše ljekar.

One mogu da spriječe ili da ublaže upale i jačaju imunitet, ali svakako je najbolji predlog da se konsultujte sa svojim doktorom piše Zadovoljna.hr.

Bijeli luk

Dokazano je da hemijska jedinjenja koja sadrži bijeli luk, uključujući alicin, pokazuju antibakterijsko djelovanje. Bijeli luk se vjekovima koristi za borbu protiv zaraznih bolesti, a njegovo antibakterijsko djelovanje prvi put jeopisano sredinom 19. vijeka.

Bijeli luk je najdjelotvorniji je kada se konzumira sirov, i to blago usitnjen jer se tada iz njega oslobađaju enzimi koji se pretvaraju u pomenuti alicin i takvog možemo da ga dodamo u sir, sosove i slično.

Ali ako ne podnosite miris i ukus bijelog luka, na tržištu se može naći i u obliku praha, ulja, ekstrakta i tableta.

Crni luk

Crni luk je čest dodatak sosvima, supama i raznim drugim jelima, a sadrži snažne flavonoide koji djeluju poput antibiotika.

Da bi se povećala njegova efikasnost, dobro ga je isjeći i ostaviti da odstoji nekoliko minuta, baš poput bijelog luka. To će povećati lučenje fitonutrijenata zbog kojih se luk i ubraja u prirodne antibiotike.

Ulje origana

Ovo ulje je jedno od najsnažnijih antibakterijskih esencijalnih ulja jer sadrži karvakrol i timol, dva antibakterijska i antigljivična jedinjenja.

Istraživanja pokazuju da je ulje origana efikasno protiv mnogih kliničkih sojeva bakterija, uključujući Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa.

Da biste ulje origana koristili kao prirodni antibiotik, možete da ga pomiješate sa vodom ili kokosovim uljem. Ipak, neophodan je oprez jer je riječ o veoma jakom ulju, pa se nikada ne smije koristiti više od jedne do dve kapi dnevno, i to najviše dvije nedjelje.

Med

Med je obično prva namirnica za kojom posežemo kada smo bolesni. Kako bi se proizvelo oko kilogram meda, pčele moraju da slete na cvijet oko 100.000 puta. Pritom, postoje razlike između cvetnog i šumskog meda.

Cvetni med potiče od cvetnog nektara, dok šumski nastaje od slatkih materija koje pčele zajedno sa nektarom pokupe na drveću. Šumski med uglavnom je lošijeg kvaliteta, tamniji i ima više minerala nego cvetna varijanta.

Dokazano je da med, prije svega cvetni, jača imunitet, poboljšava probavu, poboljšava obnavljanje tkiva, ima antibakterijska svojstva i ubrzava otklanjanje toksina iz organizma.

Jabukovo sirće

Ova jeftina namirnica se često koristi i kod mršavljenja jer ubrzava metabolizam, a ima i antibiotska svojstva. Dobija se fermentacijom svježih jabuka, sadrži visok udeo etanske i jabučne kisjeline, vitamina, minerala i amino-kisjelina.Takođe je dobar izvor pektina, vitamina A, B6, C, E, tiamina, likopena, niacina, pantotenske kiseline, riboflavina i beta-karotena.

Često se preporučuje da se pije u čaši vode sa dodatkom meda, ali ako vam zbog ukusa kašike jabukovog sirćeta rastopljenog u čaši vode nije opcija, jednostavno ga dodajte u salatu.

Đumbir

Đumbir ima snažna protivupalna i antibakterijska svojstva. Brojna istraživanja pokazala su da pomaže u prevenciji gripa i prehlade, a vrlo povoljno djeluje i na probavni sistem. Od njega se najčešće kuva čaj, a možete da ga i svježe narendanog dodate u jela. Ipak, imajte na umu da mu je ukus vrlo intenzivan, pa treba pripaziti na količinu.

Ren

Sirovi ren može da pomogne u prevenciji i liječenju infekcije sinusa, mokraćne bešike i kožnih infekcija. U sastavu rena nalazi se visok udio sumpora koji dokazano djeluje kao antibiotik. Ren eliminiše parazite iz probavnog sistema i stimuliše rad imunološkog sistema, te i povećava nivo bijelih krvnih zrnaca.

Kurkuma

Egzotična kurkuma ima snažno djelovanje na čitav organizam, a može da se doda i kao začin u sosove, rižoto i brojna druga jela. Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima snažna protivupalna i antioksidacijska svojstva. Može da ublaži simptome gripa i prehlade i da poboljša rad naših ćelija.

Izvor: N1

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još