Može da zamijeni šećer i suzbije kašalj: Šta sve možemo da pronađemo u medu?

 Može da zamijeni šećer i suzbije kašalj: Šta sve možemo da pronađemo u medu?

Izvor: pixabay

Priča o medu je starija nego što smo mislili. Pećinska slika stara 8.000 godina u Španiji prikazuje berbu meda i od tada se koristi za hranu i za medicinske koristi u cijelom svijetu.

Zdravstvene prednosti meda

Prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja

Med se vjekovima koristio za ublažavanje simptoma obične prehlade, a sada istraživanja potvrđuju ovaj pristup za djecu od godinu dana i više. Med je efikasna i prirodna alternativa ljekovima protiv kašlja, kašika meda može da pomogne u ublažavanju iritacije.

Ključni sastojak za sportsku ishranu

Med je prirodni izvor ugljenih hidrata, daje 17 grama po kašičici. Ugljeni hidrati su primarno gorivo koje tijelo koristi, a med može da pomogne u održavanju mišićnog glikogena. Med takođe može da se koristi kao dio obroka i grickalica za oporavak od vježbanja, za obnavljanje umornih mišića i zaliha energije, piše Real Simple.

Prirodni zaslađivač

Pošto je med nešto slađi od šećera, možemo da ga koristimo manje da bismo postigli istu količinu slatkoće, ističu istraživači. Pokušajte da polovinu količine šećera zamijenite medom u receptima.

Antioksidansi

Visokokvalitetni med sadrži niz važnih antioksidanata, uključujući flavonoide, organske kisjeline i fenolna jedinjenja. Posebno je pokazano da med od heljde povećava antioksidativno djelovanje u krvi.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još