Nekoliko uzroka povećanja tjelesne težine

 Nekoliko uzroka povećanja tjelesne težine

Izvor: Shutterstock

Do povećanja tjelesne težine dolazi kada unesete više kalorija nego što je vašem tijelu potrebno. Kao rezultat toga, vaše tijelo će pohraniti ove dodatne kalorije u obliku masti.

“Neravnoteža kalorija najveći je problem, i uzrok broj jedan povećanja tjelesne težine”, kaže registrirana dijetetičarka Grace A. Derocha, nacionalna glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

Genetika igra važnu ulogu u vašoj kilaži, ali na kraju dana, ako jedete više kalorija nego što sagorite, dobit ćete na težini. Debljanje je postalo svakodnevica mnogih jer jedemo više kalorijski prerađene hrane i manje punomasne hrane nego ikad prije, ali i puno sjedimo. Sagorijevamo manje kalorija i doživljavamo povećan rizik od pretilosti, višestruko druge bolesti, pa čak i smrtnost.

“Imate x količinu masnih stanica u tijelu. Višak kalorija može povećati broj masnih stanica i njihovu veličinu. Osim toga, konzumiranje prerađene hrane unosi više hemikalija u naš sistem što zbunjuje naše tijelo”, dodaje.

Rješenje je jednostavna matematika

Izbjegavajte prerađenu hranu bogatu kalorijama, konzumirajte manje kalorija i pokušajte sagorijevati više kalorija cijeli dan kroz kretanje, uključujući vježbe.

Lakše je reći nego uraditi? Međutim, to se može učiniti, a počinje razumijevanjem jednostavne matematike povećanja tjelesne težine.

Istraživači su izračunali da 1 kilogram tjelesne masti skladišti oko 3.500 kalorija energije. Dakle, recimo da smanjite 500 kalorija iz unosa dnevno tokom jedne sedmice. To je 500 x 7 = 3.500 kalorija. Izgubili biste 1 kilogram masti u sedam dana.

Postoji još jedan način da izgubite kilogram koji ne zahtijeva da smanjite toliko kalorija dnevno: više se krećite. Teoretski, ako biste sagorijevali 200 dodatnih kalorija dnevno vježbanjem i izrezali samo 300 kalorija iz dnevne prehrane, na kraju sedmice biste i dalje imali kalorijski deficit od 3.500 – pola kilograma masti.

Provjera realnosti

Iako je koncept stvaranja kalorijskog deficita jednostavna matematika gubitka kilograma, svi znamo da je dugotrajno mršavljenje izazov. To je zato što, kako gubimo težinu, energija našeg tijela se mora mijenjati. Kilogrami koji su se tako lako skinuli kad smo započeli proces sve se teže gubi dok nastavljamo naše putovanje mršavljenja.

Zato većina dijetetičara i nutricionista savjetuje svoje pacijente da rade na uspostavljanju širokih zdravih prehrambenih navika, umjesto da naglašavaju dnevni broj unosa kalorija.

“Hrana je mnogo više od kalorija. Vezana je za porodicu, prijatelje, sjećanja, kulturu. Zato dijeta ne funkcionira. Želite pravu promjenu zbog koje se ne osjećate neugodno”, ističe.

Više vode manje prerađene hrane

Prema njenom mišljenju dva najlakša savjeta za mršavljenje su da pijete više vode i jedete manje prerađene hrane.

Ove dvije promjene načina života automatski će značajno smanjiti vaš dnevni unos kalorija ako pijete slatka pića i jedete puno kolača, grickalica i brze hrane.

“Usresredite se na unošenje cjelovite hrane i konzumiraćete daleko manje prerađenih namirnica”, kaže ona.

Izvor: Klix

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još