Nije svejedno šta jedemo zimi i koliko vremena provodimo napolju

 Nije svejedno šta jedemo zimi i koliko vremena provodimo napolju

izvor Pixabay

Tokom zimskih mjeseci većina nas nerado izlazi napolje ukoliko ne mora, a hranimo se kalorično držeći se uvriježene predrasude da hladno vijeme traži jaku hranu.

Nutricionistkinja Ana Todorović i prof. dr Sanja Mazić napominju za RTS da postoji hrana koja će nas ugrijati, ali da to nije jako masna, kao i da ćemo se prije razboljeti ako sjedimo kod kuće, a ne ako izađemo napolje.

Nije svejedno šta jedemo zimi, kao što nije svejedno šta jedemo u bilo koje godišnje doba, a način ishrane u toku zime može da nam diktira to kako ćemo se osjećati i kakva će nam biti radna energija, napominje nutricionistkinja Ana Todorović.

“Postoji i hrana koja grije, naravno. Na primjer, poznato je da u Rusiji koja ima veoma hladne zime, dosta se konzumira heljdina kaša. I zaista nije zabluda da postoje namirnice koje mogu da nas griju”, dodaje Todorovićeva.

Postoji veliki broj namirnica koje imaju ovakav efekat na naš organizam. Pored pomenute heljde, dobra je i ovsena kaša, kojoj je potrebno dodati neki malo masniji mliječni proizvod, dodaje nutricionistkinja, jer se zna da i malo masnija hrana ima dobar termo efekat.

Tu su i orašasti plodovi, ali i meso, riba i jaja koje su pune bjelančevina i imaju svojstvo zagruvanja organizma.

Prof. dr Sanja Mazić sa Katedre za medicinu sporta, Medicinskog fakulteta u Beogradu, objašnjava da su u pitanju namirnice koje u procesu varenja razgrađivanjem oslobađaju energiju, što nas grije.

“Najbolji primjer su možda proteini, pošto su to namirnice koje imaju veliki toplotni ekvivalent”, dodaje profesorka.

Hrana koja će nas ugrijati

Ukoliko želimo da nas pored odjeće i hrana ugrije, bilo bi dobro da jedemo hljeb od ovsenog ili heljdinog brašna. Može da se uvrsti i nešto masnije, na primjer puter ili slanina. Ko voli blaže varijante, tu je avokado. Uz to, dobro je piti umjereno topao čaj, posebno od đumbira koji će nas sigurno ugrijati, navodi Ana Todorović.

Za ručak je najbolje jesti meso iz supe ili čorbe i povrće kao što su mrkva, celer, cvekla koje imaju dobar termo-efekat.

Za večeru pojesti nešto proteinsko, kao file bijelog mesa i neko povrće, savjetuje nutricionistkinja.

Vodu treba piti i tokom zime

Mnogi od nas zimi pošto nema vrućina gotovo kao da zaborave da treba piti vodu, ali kako naglašava profesorka Mazić, treba imati u vidu da vrućina postoji u zatvorenom prostoru, naročito sada kada grijanjem dodatno isušujemo vazduh.

“Tako da pored onih osam klasičnih čaša vode, koje uvijek savjetujemo, bilo bi dobro dodati još dvije čaše vode, naročito ako izlazimo napolje, ako je vjetrovito i ako se bavimo fizičkom aktivnošću”, napominje doktorka.

Napolju se nećemo razboljeti ako se lijepo obučemo

Fizička aktivnost tokom zime nam pomaže da poboljšamo imunitet i veća je vjerovatnoća da ćemo se razboljeti ukoliko stalno sjedimo u kući, a ne napolju, napominje dr Mazić.

Fizička aktivnost treba da bude umjerena i da se prije toga zagrijemo. Takođe je veoma važno adekvatno se obući.

“Najvažniji su krajevi našeg tijela, jer to može biti i problem, a to su nos, uši, prsti, naročito prsti na nogama koje treba zagrijavati. Oblačiti se slojevito, a danas postoji jako puno materijala koji su prilagođeni za vježbanje na hladnoći”, nabraja profesorka za RTS.

Ukoliko ćemo biti toliko fizički aktivni da ćemo se znojiti, nikako ne bi trebalo da oblačimo pamučnu odjeću jer pamuk zadržava vodu. Ukoliko je u pitanju samo umjerena šetnja, može se nositi bilo šta što nam je prijatno za kožu.

Takođe, zimi ćemo potrošiti više energije ako smo aktivni jer se jedan dio energije troši i na zagrijavanje organizma.

Jaka i masna hrana nas neće ugrijati

Previše masna hrana nas neće zagrijati, ali može dovesti do poremećaja lipidnih parametara, poput holesterola i triglicerida što ugrožava srce i krvne sudove, navodi nutricionistkinja.

Masna hrana bi trebalo da se unosi samo tokom prijepodnvnih sati, a obroci moraju biti dobro izbalansirani, podijeljeni u pet obroka u toku dana. U toku zimskih mjeseci je dobro da nastojimo da svakodnevno imamo jedan topao obrok – čorbu, supu i dosta povrća, malo mesa ili ribe, savjetuje nutricionistkinja Ana Todorović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još