Njemačka traži dobrovoljce za ležanje 30 dana– 11 hiljada eura

 Njemačka traži dobrovoljce za ležanje 30 dana– 11 hiljada eura

foto: Pixabay

Istraživanje u Njemačkoj ukupno traje dva mjeseca, a 12 odabranih dobrovoljaca moraće 30 dana provesti ležeći i odmarajući se u krevetu. No, postoje uslovi starosti, težine i visine – a studija Njemačke avikomoanije (DLR) se sprovodi za NASA-u.

Učesnici studije moraju ostati u krevetu 30 dana neprekidno, s glavom koja mora biti u položaju malo niže od nogu, odnosno za šest stepeni. 

Za učešće u istraživanju potrebno je ispuniti nekoliko uslova: 

Morate imati između 24 i 55 godina 

Indeks tjelesne mase BMI između 19 i 30

Biti visoki između 1,53 m i 1,92 m. 

Uz to, podnosioci zahtjeva trebaju biti mentalno i fizički sposobni i zdravi, a rukovodioci studije više cijene one koje zanima njena pozadina, a ne samo “zarada”.

Njemačka aviokompanija je i u prošlosti sprovodila slična istraživanja, koje se protivmjere mogu preduzeti protiv degenerativnih promjena kod astronauta. Uz strogi odmor u krevetu, treba simulirati učinke bestežinskog stanja u svemiru.

– To nije nužno laka zarada. Nije to samo ležanje i odmaranje. To je muškarcima posebno teško. Studija traje ukupno 60 dana, uključujući dvije sedmice aklimatizacije i dvije sedmice naknadne njege – rekla je Andrea Nitsche iz DLR-a, prenosi Dnevni avaz.

Istraživanje će početi u aprilu.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još