Očistite krvne sudove poslije korone: Četiri preparata koji će sačuvati vaše srce (RECEPT)

 Očistite krvne sudove poslije korone: Četiri preparata koji će sačuvati vaše srce (RECEPT)

izvor b92

Mreža kapilara, krvnih sudova i arterija služi da sprovede krv punu kiseonika i hranljivih materija kroz ljudsko tijelo. Bez nje, organi ne bi mogli uopšte da funkcionišu.

Cirkularni sistem kod čovjeka je izuzetno složen. Mreža kapilara, krvnih sudova i arterija služi da sprovede krv punu kiseonika i hranljivih materija kroz ljudsko tijelo. Bez nje, organi ne bi mogli uopšte da funkcionišu.

I najmanji poremećaj može da izazove ozbiljan poremećaj zdravstvenog stanja pojedinca, pa čak i da dovede njegov život u pitanje.  Mozak znatno pati, a krvni pritisak raste. Posljedica ovih procesa mogu biti moždani, srčani udar, kao i druge ozbiljne bolesti.

Posebno osjetljivi krvni sudovi postaju i nakon preležanog korona virusa, obzirom da su sitraživanja pokazala da virus razara krvne sudove, oštećuje rad srca pa čak dovodi i do stvaranja trombova.

Piskavica

Piskavica je dobra za probavu, masnoću u krvi, poboljšava cirkulaciju, i ubrzava metabolizam. Saponini pomažu smanjenje nivoa LDL holesterola koji začepljuju arterije.

Za ljekoviti napitak staviti jednu kašičicu piskavica u vodu i pustiti da se natapaju preko noći. Sljedećeg jutra jesti natopljene piskavice s vodom na prazan stomak. Postupak ponavljati nekoliko mjeseci.

Sjemenke lana

Obilje alfa-linolenske kiseline (ALA) u lanenim sjemenkama smanjuje upalu i krvni pritisak, čime se arterije čiste i povećava ukupno zdravlje srca. Sjemenke lana sadrže vlakna koja se vežu s “lošim” holesterolom i pomažu u čišćenju krvnih sudova.

Nar

Bogatstvo antioksidativnih fitohemikalija u naru štiti krvne sudove od oštećenja oksidacije koja uzrokuje nakupljanje plaka i krvnih ugrušaka u arterijama.Štaviše, ovaj plod stimuliše proizvodnju azotnog oksida u krvi koja pomaže u otvaranju arterija i regulisanju krvnog pritiska. 

Preporučuje se jesti jedan do dva svježa ploda dnevno, ili piti čašu svježe cijeđenog soka.

Čili paprika

Čili paprika, iako neizostavan sastojak mnogih jela i soseva zbog svog izrazito ljutog ukusa, ona sprečava nakupljanje holesterola zahvaljujući aktivnom sastojku – kapsaicinu. Smanjuje nivo lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od začepljenih arterija. Doprinosi boljoj cirkulaciji krvi i manjem riziku od moždanog i srčanog udara.Za pripremu ljekovitog napitka potrebno je da u 250 mililitara vruće vode, dodate pola do jedne čajne kašičice kajenske paprike. Piti ovu smjesu dva puta dnevno tokom nekoliko nedjelja.

Izvor: Magazin Novosti

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još