Ostrvo na kom nijesu čuli za virus korona

 Ostrvo na kom nijesu čuli za virus korona

Foto: Beta/AP

Ekipa naučnika otputovala je na Kure u februaru ove godine, a u trenutku kada su vratili, tj. osam mjeseci kasnije, šokirali su se stanjem u kom su zatekli svijet.

Atol Kure u Tihom okeanu u sklopu Sjeverozapadnih havajskih ostrva mogao bi biti posljednje mjesto na svijetu koje je “čulo” za pandemiju koronavirusa.

Riječ je o rezervatu za životinje kojim upravlja Odsjek za zemlju i prirodne resurse države Havaji, a koji je dom za stotine morskih ptica i foka. Na ostrvu ne živi nijedan čovek, pa uprava svake godine šalje timove volontera i stručnjaka da provere stanje stvari.

Njihov je zadatak briga o ugroženim životinjama, ali i uklanjanje agresivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju ekosistem, navodi Pun kufer.

Četvoročlana ekipa istraživača na Kureu nije imala pristup televiziji niti mobilni signal. Pristup internetu bio je izuzetno ograničen, a mogli su da ga koriste samo kako bi čitali najneophodnije poruke koje su dobijali preko mejla od prijatelja i porodice.

Naravno, tokom osmomesečnog boravka čuli su za koronavirus, ali nisu mogli da znaju koliko je taj virus uticao na cijeli svijet. Posebno jer su naučnici po ostrvu hodali bez maski ili bez potrebe za distancom.

“Između bolesti poput SARS-a i svinjskog gripa, mislio sam ovo je samo sljedeća stvar u nizu. Ništa veliko. Mislio sam da će sve proći do trenutka kad se vratimo kući”, izjavio je član ekipe Metju Batšek za CNN.

Pogriješio je.

Iako se tim radovao povratku u civilizaciju i svežoj hrani, šokirali su se novim normalnim, karantinom, nošenjem maski i drugim mjerama.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još