Ovi simptomi ukazuju da vam nedostaje vitamin D

 Ovi simptomi ukazuju da vam nedostaje vitamin D

Foto: Pixabay

Vitamin D neophodan je za zdravu funkciju tijela. To je vitamin koji tijelo proizvodi kad je na suncu pa ga je relativno lako osigurati u organizmu. Jednostavno prošetajte i dopustite svom tijelu da učini svoje i prikupi sve blagodati sunčeve svjetlosti.

Međutim, sada kad smo se vratili na zimsko računanje vremena, kad napustimo svoja radna mjesta, vani je već mrak. Ako se ne izlažemo dovoljno dnevnom svjetlu, to može dovesti do nedostatka vitamina D, što ograničava sposobnost našeg tijela da apsorbira kalcijum i fosfat iz hrane koju jedemo.

Podaci kažu da otprilike 20 posto populacije ima nisku razinu vitamina D, što može dovesti do niza zabrinjavajućih stanja. Kod djece može uzrokovati rahitis, a kod odraslih bolno stanje kostiju zvano osteomalacija, što je zapravo poremećaj mineralizacije kostiju.

Vitamin D, osim boravkom na suncu, u organizam možemo unijeti i hranom. Potrebno je povećati unos masne ribe, crvenog mesa, žitarica i žumanaca. Takođe, postoje i dodaci vitamina D koji mogu pomoći.

Simptomi niske razine vitamina D razlikuju se od osobe do osobe. Sedam čestih znakova upozorenja su loše raspoloženje, slabost u mišićima, debljanje, umor, bolne kosti i zglobovi, znojno vlasište i ako vam je često loše, prenosi Index.

U slučaju da iskusite navedene simptome ili neki od njih, posavjetujte se s ljekarom o daljim koracima.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još