Pet zdravih namirnica koje pomažu u jačanju imuniteta

 Pet zdravih namirnica koje pomažu u jačanju imuniteta

Izvor: Shutterstock

Raznolika prehrana koja uključuje hranu bogatu sastojcima za jačanje imuniteta – vitaminima A, D, E i C te selenom i cinkom je ključna pri odbrani organizma od bolesti.

Vitamini i suplementi su vrlo korisni alati za mnoge ljude koji traže dodatnu podršku za imunološki sistem tokom sezone prehlade i gripe. Ali oni su upravo to – alati. Nisu pouzdano rješenje da ostanete zdravi. Najbolji način da održite jak imunološki sistem je raznolika prehrana bogata različitim namirnicama koje sadrže širok spektar vitamina i minerala.

Zdrave namirnice čije svakodnevno konzumiranje preporučuje magazin Men’s Health su sljedeće:

Jaja

Jaja su možda jedna od najhranjivijih namirnica, što znači da samo nekoliko kalorija sadrži mnogo hranjivih sastojaka. Jedno jaje sadrži samo 75 kalorija, u okviru kojih je: 7 grama visokokvalitetnih proteina, 5 grama masti i 1,6 grama zasićenih masti, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

Jaja, koja su bogata vitaminima D i B12, su izvrstan način da izgradite imunitet za borbu protiv bolesti. Vitamin B12 i vitamin D neophodni su za stvaranje bijelih krvnih zrnaca koja stvaraju antitijela, a vitamin D kontroliše i upalne procese.

Paprike

Postoji razlog što paprika dolazi u različitim nijansama: boja je signal da je paprika bogata antioksidansima koji se bore protiv bolesti. Paprika ne sadrži samo moćne antioksidanse poput beta-karotena, ona je i nevjerovatan izvor vitamina C – čak i bolji od narandže.

Samo jedna šolja nasjeckane paprike sadrži tri puta više C vitamina od količine preporučene za dnevni unos.

Bijeli luk

Bijeli luk sadrži alicin, antioksidans koji može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema, prema istraživanju objavljenom u Food Science i Biotechnology. Takođe, bijeli luk je bogat i aminokisjelinama i enzimima koji mogu pomoći vašem tijelu u izgradnji mišića te zaštititi zdravlje crijeva.

Sjemenke suncokreta

Kao i većina sjemenki, suncokretove sjemenke sadrže visok procenat nezasićenih masti, koje se u organizmu bore protiv upala, kao i vitamina E koji pomaže pri oporavku oštećenih ćelija. Također, sjeme suncokreta dobar je izvor korisnih biljnih spojeva, uključujući fenolne kisjeline i flavonoide – koji takođe djeluju kao antioksidansi.

Kefir

Kefir je prepun probiotika koji su zapravo vrste dobrih bakterija i gljivica koje žive u gastrointestinalnom traktu te igraju veliku ulogu u imunološkom sistemu čovjeka. Kefir je često obogaćen vitaminima i mineralima, a takođe je 99% bez laktoze te je tako prihvatljiv i onima koji imaju slabiju toleranciju na ovu vrstu šećera koja se nalazi u mliječnim proizvodima, prenosi Klix.ba. 

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još