Popularne namirnice bogate kalcijumom

 Popularne namirnice bogate kalcijumom

Izvor: Shutterstock

Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala za funkciju i zdravlje vašeg organizma. Njegova uloga je da održava zdravlje kostiju, samim tim i zuba, ali i da apsorbuje nutrijente poput vitamin D.

Budući da su minerali elementi koje tijelo ne proizvodi u dovoljnim količinama, njih je nužno nadoknaditi putem svoje ishrane, piše Eat This, Not That.

Manja zastupljenost kalcijuma u vašem organizmu može da rezultirati poremećajima u organizmu kao što su osteoporoza i srčana oboljenja

Osim kravljeg mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda koji su bogati kalcijumom, postoje i druge namirnice koje sadrže i veću količinu kalcijuma. Mnoge od njih i sami konzumiramo, a da možda nismo znali da su bogate ovim mineralom.

Tofu

Pola posudice hranjive namirnice od sojinog mlijeka sadrži čak 434 miligrama kalcijuma što je mnogo više od količine koju unesete šoljicom kravljeg mlijeka, a u kojoj je 305 miligrama kalcijuma.

Prednosti tofua jesu razni načini njegove pripreme. Osim nadogradnje kalcijima, tofu je odličan za osobe koje imaju kardiovaskularne probleme i idealan je za vegetarijance i vegane kao zamjena za meso.

Spanać

Samo jedna posudica kuhanog spanaća sadrži čak 250 miligrama kalcijuma, a kao i svako zeleno povrće izvor je nutrijenata koji poboljšavaju celokupno zdravlje, ali i preveniranju nastanak brojnih bolesti.

Bademovo mlijeko

Bademi su sa svojih 75 miligrama kalcijuma kojeg sadrže, idealan dodatak ishrani. S obzirom na to da se bademovo mleko može koristiti u raznim receptima, jednostavan je dodatak ishrani.

Sardine

Mediteranska ishrana je izuzetno zdrava. Sardine su jednostavne za pripremu, a bogate su kalcijumom, vitaminom D i omega 3 masnim kisjelinama, svih nutrijenata neophodnih za dobro zdravlje.

Sok od pomorandže

Jedna čaša soka od pomorandže sadrži 350 miligrama kalcijuma, a bitan je i izvor vitamina C i D. Pomorandža je i izvor antioksidansa koji pomažu u suzbijanju stresa.

Izvor: N1

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još