Preležali ste koronavirus: Kako to utiče na srce?

 Preležali ste koronavirus: Kako to utiče na srce?

izvor Pixabay

Kardiolog prof. dr Višeslav Hadži-Tanović navodi da poslije preležane korone ili bilo koje bolesti možemo da osjetimo posljedice po kardiovaskularni sistem zbog nekretanja, prenosi B92.

Savjetuje da se pacijenti obrate kardiologu kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje, jer je sigurno da dug period nekretanja slabi kardovaskularni sistem.

Kardiolozi preporučuju da se posle dugog ležanja polako i postepeno vraćamo u kondiciju, jer dugo ležanje prouzrokuje pad kardiovaskularnog sistema i kondicije, i da treba svaki dan postepeno raditi na kondiciji.

“Neko ko je preležao kovid i bio u bolnici, ni šest mjeseci nakon toga ne možemo da ga vratimo u prethodno stanje, ali on treba da bude uporan”, navodi dr Hadži-Tanović za Televiziju Prva.

Zadatak kardiologa je da utvrdi da li je došlo do oštećenja srca i onda shodno tome da se pacijentu odredi ili uspori fizička aktivnost.

Navodi da se kod kardiologa pored običnog pregleda, mora raditi i stres-eho ili test opterećenja.

“Ljudi se najviše žale da se zamaraju pri naporu, pa se ovim testovima simulira napor, sve pratimo na monitoru, pritisak, puls”, navodi Hadži-Tanović, te dodaje da ultrazvuk ne može da pruži pun uvid u stanje pacijenta.

Kod pacijenata koji su preležali kovid sa blažim simptomima, Hadži-Tanović navodi da su se oni žalili na bol ili pritisak u grudima, ali da je najčešće kod njih nije bilo utvrđeno oboljenje srca kao posljedica korone, te da su u pitanju prethodna oštećenja srčane maramice.

Navodi i da je povećan broj pacijenata koji se javljaju jer imaju povišen krvni pritisak

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još