Primjena karboksi terapije u rehabilitaciji

 Primjena karboksi terapije u rehabilitaciji

Primjena suvih ugljen dioksida (CO2) kupki djeluje povoljno na hemodinamiku, smanjuje tonus arterija, a time smanjuje periferni otpor i povišeni arerijski pritisak i produžava dijastolu. Djelujući na disajni centar, produbljuje disanje i povećava ventilaciju pluća. Doprinosi bržem izlučivanju produkata metabolizma, poboljšava bazalni metabolizam u masnim tkivima i značajno doprinosi oblikovanju tijela, smanjuje celulit i gubitk težine. Poboljšava regeneraciju tkiva, elastičnost i tonus kože. Omogućava bržu rehabilitaciju u slučaju povreda mekih tkiva, ligamenta i tetiva.

-Primjena ugljen dioksida (CO2) u terapijske svrhe ili karaboksi terapija, opšte je poznata u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji i široko se primjenjuje unazad godinama, naročito u evropskim zdravstvenim centrima. Samo dejsto CO2 i njegov efekt na zdravlje otkriveni su prije mnogo vjekova i do danas se široko koriste. Ova terapija koristi se još od 1930. godine. To je jedna od najtradicionalnijih i proučavanih metoda u balneoterapiji. Pedesetih godina prošlog vijeka karboksi terapiju našla je svoju primjenu u liječenju pacijenata s problemima periferne cirkulacije, kao i kod drugih vaskularnih bolesti. U literaturi se spominje veliki broj indikacija, dok jasni dokazi iz kontrolisanih studija, postoje samo za manji broj njih, uglavnom za hronične poremecćaje cirkulacije zasnovane na aterosklerotičnim bolestima kao što su periferne arterijske okluzivne bolesti, trofične ulceracije, mikroangiopatije različitog porijekla i blaga hipertenzija- objašnjava za  Portal Ulcinj dr Sonja Nejkov načelnica Centra za fizikalnu medicine i rehabilitaciju Kliničkog centra Crne Gore i stručni konsultant u Wellness & health KATHARSIS iz Budve.

Prema njenim riječima, sam CO2 spada u grupu lipoidnih gasova, koji lako difunduje kroz čovječju kožu, gdje nakon resorpcije povećava koncentraciju H+ jona i na taj način u organizmu ostvaruje svoja farmakodinamička svojstva, kako lokalna tako i opšta.

-Terapija CO2-om odnosi se na transkutanu ili potkožnu primjenu CO2. Pri penetraciji kroz kožu CO2 draži termoreceptore i izaziva vazodilataciju arteriola i kapilara. Može se primjeniti u vidu kupki u mineralnoj vodi sa visokom koncentracijom CO2 i u vidu suvih CO2 kupki- navodi dr Nejkov..

Ugljendioksidne kupke pomažu bržu rehabilitaciju u slučaju povreda mekih tkiva, ligamenta i tetiva

Dr Sonja Nekov ističe da primjena CO2 u vidu suvih ugljen dioksidnih kupki privlači opšte interesovanje kao važan preventivni faktor protiv bolesti savremenog čovjeka, prije svega kardiovaskularnih oboljenja, ali je potpuno ravnopravno zastupljen i u fizikalnoj medicni i rehabilitaciji kao i estetskoj medicini.

-Karboksi tretman koristi prirodni mehanizam ljudskog organizma kojim se ugljen-dioksid nastao kao produkt „sagorijevanja“ hranljivih materija u ćeliji, izbacuje iz organizma, tako što se pojačava cirkulacija krvi u tkivima u kojima se pojavi veća koncentracija CO₂. Ugljen dioksid nakon prolaska kroz kožu izaziva vazodilataciju krvnih sudova, ubrzava stvaranje novih krvnih sudova u oštećenim tkivima i izaziva oslobađanje kiseonika u tkivima. Na taj način primjena suvih CO2 kupki deluje povoljno na hemodinamiku, smanjuje tonus arterija, a time smanjuje periferni otpor i povišeni arerijski pritisak i produžava dijastolu. Djelujući na disajni centar, produbljuje disanje i povećava ventilaciju pluća. Doprinosi bržem izlučivanju produkata metabolizma, poboljšava bazalni metabolizam u masnim tkivima i značajno doprinosi oblikovanju tijela, smanjuje celulit i gubitk težine. Poboljšava regeneraciju tkiva, elastičnost i tonus kože. Omogućava bržu rehabilitaciju u slučaju povreda mekih tkiva, ligamenta i tetiva- naglasila je dr Nejkov.

Prema njenim riječima, kada se u toku tretmana kroz kožu ubaci ugljen-dioksid, u potkožno tkivo dešava se isti prirodni proces pa se na taj način ostvaruje veliko poboljšanje periferne cirkulacije zbog težnje organizma da ugljen-dioksid izbaci, budući da ne pravi razliku između tretmanom ubačenog i CO2 koji je produkt metabolizma. 
-Na taj način dolazi do povećanog snabdijevanja ćelija kiseonikom, čime se utiče na ubrzanje metabolizma i sagorijevanja masnih naslaga. Na ovm principu zasniva se i dejstvo primjena karboksi terapije u borbi protiv celulita i to na jednostvan, komforan i neinvazivan način. Karboksi terapija utiče na metabolizam holesterola i triglicerida, zapaljenske promjene i edeme, povećava protok krvi kroz mišić i razvoj kolaterala, poboljšava mišićnu pumpu i otklanja uzroke koje remete njen rad, pospješuje drenažu limfne tečnosti- navodi dr Nejkov.
Karakteristike suvih CO2 kupki:  Potpuno automatizovan tretman, efikasno i brzo zatvaranje komore za tretman, automatsko dopunjavanje CO2 i cirkulacija gasa unutar komore, temperatura gasa se može regulisati od 30 ° C do 40 ° C (+/- 1), zvučni signal nakon završetka tretmana, kontrolisano odvođenje CO2 nakon završetka tretmana, konstrukcija mobilnog kreveta, podešavanje položaja potpore za glavu.

Način primjene:

Tokom karboksi terapije, kako navodi dr Sonja Nejkov, pacijent je u vreći za cijelo tijelo izuzev glave.

-Vreća je čvrsto zatvorena nakon čega se CO2 uduvava u vreću. Odmah se primijeti prijatna toplota koja prolazi kroz tijelo. Ugljen dioksid zatim preko pora kože ulazi u krvotok. Cirkulacija se povećava dok je tijelo potpuno u mirnom položaju. Smatra se da je najoptimalniji nivo koncentracije CO2 između 1000 i 1400 mg po litru. U čitavoj Evropi mogu se pronaći gasne banje CO2, svaka sa svojim jedinstvenim nivoom CO2- naglašava dr Nejkov.

 
Indikacije za primjenu suvih CO2 kupki u esteskoj medicine su: gubitak težine, gubitak celulita, gubitak strija, anti-aging (podmlađuje kožu, poboljžava tonus i elastičnost kože) ,detoksikacija.

Indikacije u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji: Povrede koštano-zglobnog sistema, ligamenata i mišića, antiinflamatorno dejstvo kod bolnih i edematoznih stanja, revaskularizacija na mjestu trauma, rehabilitacija nakon operacije, regeneracija tijela nakon profesionalnih ili rekreativnih treninga

Opšte indikacije : Reumatske bolesti,karadiovaskularne bolesti, periferna obliterantna aterosklerozna bolest, opekotine i promrzline, hipo i hipertonija, decubiti, gangrena: dijabetička, arteriosklerotična, angiospastična, neurološka oboljenja (migrene) i dermatološka obljenja 
Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još