Primjenom manuelne limfne drenaže stimuliše se limfni protok i smanjuje otok u blokiranoj regiji

 Primjenom manuelne limfne drenaže stimuliše se limfni protok i smanjuje otok u blokiranoj regiji

Manuelna limfna drenaža je blaga drenažna tehnika koja je prepoznata kao ključna komponenta dekognestivne terapije. Ima za cilj da stimuliše limfni protok u zakrčenim oblastima povećanjem aktivnosti u nezahvaćenim limfnim sudovima i zaobilaženjem zakrčenih limfnih sudova. Smanjuje otok stimulacijom limfnog sistema, objašnjava za Portal Ulcinj fizioterapeutkinja Rajka Adžić.

Prema njenim riječima, manuelna limfna drenaža je vještina koja treba stalno da se održava.

“Duboku, jaku masažu treba izbjegavati jer može oštetiti tkivo i pogoršati edem povećanjem kapilarne filtracije”, savjetuje Adžić i dodaje da manuelna limfna drenaža je blaga tehnika koja prati limfne puteve.

Fizioterapeutkinja Adžić naglašava da se manuelna limfna drenaža izvodi jedan sat dnevno.

“Pacijent prilikom primjene manuelne limfne drenaže je uvijek u ležećem položaju osim kod limfedema vrata i glave. Počinje sa dubokim dijafragmalnim disanjem. Prilkom primjene ove drenaže prvo se tretiraju nezahvaćeni limfni čvorovi, kreće se proksimalno ka distalno, pokreti su spori i ritmični i koristi se blag pritisak jer ukoliko se koristi jači stimuliše se protok krvi, koža postaje crvena i više tečnosti dolazi u tkivo”, obajašnjava Adžić.

Prema njenim riječima, manuelna limfna drenaža se sprovodi jednom dnevno do tri puta nedeljno, a terapija može trajati tri ili više nedelja i radi se na svaka tri mjeseca, ili jednom godišnje.

Postoje i slučajevi u kojima nije preporučljivo raditi manuelnu limfnu drenažu jer može izazvati kontraindikacije, i to kod osoba koje imaju: akutni celulitis/erisipela, otkazivanje bubrega, nestabilnu hipertenzija, srčanu isuficijenciju, cirozu jetre, neliječenu tuberkulozu ili malariju.“

Postupkom limfne drenaže, ističe Adzić, moguće je oponašati prirodnu limfnu drenažu i ubrzati izbacivanje toksičnih produkata iz tijela.

“Manuelna limfna drenaža izvodi se kružnim laganim pokretima koji podstiču protok limfe koji imaju svoja pravila. Limfna drenaža po dr Vodderu je snažno „oruđe“ i može se izvoditi samo od strane stručnog lica”, zaključuje Adžić  iz Wellness & Health Centra KATHARSIS iz Budve .

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još