Ruski ljekari savjetuju: Riblje ulje sprečava infekciju pluća

 Ruski ljekari savjetuju: Riblje ulje sprečava infekciju pluća

Izvor: Pixabay

Jačanje organizma prirodnim izvorima omega-3 masnih kisjelina omogućava sprečavane upale pluća usled infekcije virusima

Podizanje imuniteta ključ je u borbi protiv virusa i infekcija respiratornog sistema. Pojačan unos namirnica bogatih omega-3 masnim kisjelina ili ribljeg ulja u samu ishranu pripremiće organizam za borbu sa virusom i sačuvaće pluća od potencijalnih infekcija.

Poseban značaj ovih masnih kisjelina je u vreme rasplamsavanja svjetske pandemije virusa kovida 19, koji direktno napada pluća, usaglasilo se nekoliko ruskih ljekara za tamošnje medije.

Omega 3 masne kisjeline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju unijeti hranom. Omega 3 masne kisjeline se nalaze u masnoj morskoj ribi, kao što je losos, tuna, sardine, haringe, skuša, bakalar.

Esencijalne masne kiseline su gradivne materije od kojih se stvaraju prostaglandini, koji regulišu brojne funkcije u organizmu uključujući imuni odgovor i sintezu hormona, prenosi Magazin Novosti. 

Ti prostaglandini smanjuju upalu, proširuju krvne sudove, smanjuju koagulaciju krvi i nivo štetnog LDL holesterola, a istovremeno podižu nivo korisnog HDL holesterola. Riblje ulje ne utiče na smanjenje stvaranja holesterola u jetri, što može biti glavni uzrok hiperholesterolemije kod naslednih oblika ove bolesti.

Značaj ribljeg ulja

Riblje ulje dobro je za pluća jer sadrži visoke razine omega-3 masnih kisjelina. Tijelo ih koristi kao izvor energije, a postoje tri vrste koje su nam potrebne, omega-3, omega-6 i omega-9. Zahvaljujući omega tri masnim kisjelinama, riblje ulje pozitivno djeluje na zdravlje ljudi. 

Manjak omega-3 naziva se skorbutom našeg doba jer ga malo unosimo ishranom. Uvrštavanje u ishranu dodataka sa ribljim uljem, čudotvorne namirnice prebogate omaga-3 masnim kisjelinama sačuvaće organizam od upala uzorkovanih infekcijama.

Norvežani odavno znaju za blagodeti ribljeg ulja i to je jedina država na svijetu gdje je davanje Omega 3 i 6 masnih kisjelina djeci obavezno zakonom. Riblje ulje se pokazalo kao odlično sredstvo u ublažavanju simptoma kod ljudi koji imaju astmu. 

Osim ribljeg ulja, omega-3 masnim kisjelinama su bogate i namirnice,  lanene sjemenke, laneno ulje, čia sjemenke, losos, skuša i druga plava riba, orašasti plodovi, najviše orasi.

Blokiranje upale pluća

Omega-3 masne kisjeline pomažu kod Alchajmerove bolesti, bolesti srca i depresije, a na zdravlje pluća utiču povoljno na više načina.

Kao prvo, omega-3 masne kisjeline bore se protiv upala koje su glavni uzrok oštećenja i disfunkcije pluća.

U jednom japanskom istraživanju dokazano je da omega-3 pomažu u liječenju hronične opstruktivne bolesti pluća (stanja poput bronhitisa i emfizema koje spadaju u kategoriju ovih bolesti, a koje su peti vodeći uzrok smrti na svijetu).

Rezultati studije pokazali su da se kod ispitanika koji su konzumirali omega-3 smanjio broj upalnih ćelija, kao i da je bilo manje upala pluća. Takođe, na šestominutnom tijestu hodanja mogli su da idu dalje i brže. 

Brojne druge studije pokazale su da riblje ulje, zahvaljujući protivupalnim svojstvima, može da ublaži druga upalna stanja pluća, astme i alergije, simptome poput otoka u plućima i otežanog disanja.

Riblje ulje može čak da pomogne i u zaštiti pluća blokirajući infekcije poput upale.

Studije su pokazale i da omega-3 masne kisjeline posebno ciljaju zaraznu bakteriju koja se naziva netipični haemofilus influence (Hib), a koju često imaju pacijenti s plućnim bolestima i koja često uzrokuje suženje i upalu u gornjim disajnim putevima. 

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još