Sadrži više vitamina C nego LIMUN, a idealna je i za PLUĆA: Napravite čaj ili sok od DUNJA

 Sadrži više vitamina C nego LIMUN, a idealna je i za PLUĆA: Napravite čaj ili sok od DUNJA

izvor Pixabay

Dunja se smatra jednim od najzdravijeg voća na svijetu.

Dunja sadrži obilje vitamina, a u narodnoj medicini se koristi već decenijama. Prije svega se koristi za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.

Zahvaljujući taninu i sluzi, dunje povoljno djeluju na rad crijeva i sprječavaju infektivne bolesti. Pektin utiče na kardiovaskularni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Zdrav je i sam plod, ali i sjeme i listovi

Dunja se može jesti svježa, ali ne prija svima jer je opora, pa se savjetuje da se od nje prave sokovi, kompoti i sirupi, koji su jednako djelotvorni u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Plod dunje obiluje brojnim vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Čaj od dunje

Najdelotvorniji dio dunje su sjemenke od kojih se pravi čaj, jer kada odstoje u vodi, sjemenke ispuštaju sluz koja rješava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem. Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, a bogate su i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

Za prirpemu čaja od dunje potrebno je da sjemenke dunje prelijete ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoje i nakon toga popijete čaj.

Sok od dunje

Sok od dunje pomaže kod kašlja, astme i dijareje, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Takođe, može i da pomogne kod obilnih menstruacija.

Da biste pripremili sok od ovog voća, za početak operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih potom procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira, i najbolje je da ga pijete prije jela.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još