Sapunski buketi sestara iz Ulcinja stizali čak do Australije i Amerike

 Sapunski buketi sestara iz Ulcinja stizali čak do Australije i Amerike

Muradija Resulbegović i Sebija Mehmeti odlučile su da svoju kreativnost ispolje na malo drugačiji način. Naime, prave cvjetne aranžmane od sapuna koji se mogu koristiti kao kućna dekoracija a prigodni su i za poklon. Ovaj neobični hobi oduševio je sve one koji su imali priliku da vide, ali i da poruče neobične radove dvije kreativne sestre iz Ulcinja, pa ne čudi što su njihovi domaći proizvodi stizali čak do Amerike i Australije.

Ideja za osnivanje ‘M & S Soaps’, kako su nazvale svoj mali brend, iznjedrila se u septembru prošle godine. Tako su buketi napravljeni od domaćih sapuna na bazi glicerina i dodatkom eteričnih ulja, brzo ugledali svjetlost dana te zapali za oko naročito korisnicima društvenih mreža, na kojima sestre aktivno dijele sadržaj.

Foto: Privatna arhiva

Kako pojašnjavaju u razgovoru za FOS, u ponudi pored sapunskih buketa imaju i pojedinačne sapune od čistog maslinovog ulja, ali i one obogaćene mirisima eteričnih ulja lavande, šumskog voća, citrusa i mnogih drugih.

“Na interenetu postoje razni kursevi, razni edukativni programi koji pričaju o sapunima sa naglaskom da se prave sapuni koji ne sadrže nikakve hemiklije u sebi nego da budu čisto prirodni. Mnogo vremena smo uložile prateći te online kurseve i programe, a nakon tog procesa počeo je drugi koji se odnosio na pravljenje biznis plana – tj. kako plasirati odnosno kako predstaviti naše proizvode javnosti”, počinju Muradija i Sebija priču za FOS.

Foto: Privatna arhiva

Ne kriju da su u tom segment dobile potpunu podršku ćerki koje se odlično snalaze u različitim domenima poput fotografisanja i snimanja, digitalnog marketinga, komunikacije sa potrošačima, te su na taj način postavile dobre osnove za cvjetanje ove lijepe porodične priče.

“Kao što smo već naveli, proces izrade naših modela zahtijeva kombinaciju našeg vremena, kreativnosti i vještina koje smo stekli istražujući o proizvodima koje imamo u ponudi. Vremenski izradi posvećujemo tri do četri sata dnevno, zavisi od obima posla. Na primjer, kada su praznici u pitanju angažovane smo i više”, kažu za FOS vrijedne sestre.

Foto: Privatna arhiva

Kada su se upustile u ovu priču znale su da ne žele da plasiraju nešto jednostavno i svakidašnje, te stoga ne čudi što su domaći proizvod obavile kreativnošću te ga predstavile u formi buketa.

“Nakon čitanja o sapunima došli smo do ideje da sapuni ne moraju biti obični i nakon tog saznanja mi smo se upustile u naše preduzetničke vode i počele smo da istražujemo mirise, njihove kombinacije, eksperimentisali sa dodacima u vidu suvog cvijeća, trave, pokušali smo da dobijemo neke interesantne nijanse. Onda smo počele da koristimo kalupe raznih oblika, pravile bukete sa sapunima i na taj način su nastali naši unikatni sapuni.”

Foto: Privatna arhiva

A kada su u pitanju proizvodi ove dvije Ulcinjanke, ni reakcije javnosti nisu izostale. Sa ulcinjskog tržđišta, proširile su se prvo do većine crnogorskih gradova a potom i van granica naše zemlje.

Foto: Privatna arhiva

“Pored Crne Gore, naši buketi su bili kupljeni da se iznenade i osobe u Austriji, Velikoj Britaniji, Americi pa čak i Autraliji”, pričaju nam ove sestre.

Trude se da imaju za svakoga ponešto. Tako su njihovi aranžmani od sapuna prisutni kao pokloni ali i dekoracije za rođendane i druga slavlja.

Foto: Privatna arhiva

Osim toga imaju i takozvane “bridal showers”, potom baby showers, a nedavno su asortiman upotpunile i sa domaćim EPSON SO proizvodom.

“U pitanju je čisti mineralni spoj magnezijuma i sulfata, vjekovima poznat kao prirodni lijek za brojne bolesti – ima brojne zdravstvene benificije”, navode sagovornice našeg portala.

Foto: Privatna arhiva

Radionica za izradu sapuna i sapunskih buketa nalazi se u njihovoj kući. No, dok jednoga dana ne otvore posebnu, veliku radnju u kojoj će izložiti sve što stvaraju, zainteresovani imaju priliku da proizvode poruče i vide u ‘’onlajn’’ svijetu i to putem Instagram i Fejsbuk profila.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još