Sedam razloga zašto mandarine moraju da se nađu na vašoj trpezi!

 Sedam razloga zašto mandarine moraju da se nađu na vašoj trpezi!

foto shutterstock

Mandarine imaju čak dva puta više vitamina C nego narandže

Kako bismo zaštitili tijelo od gripa i prehlada,  neophodan nam je vitam C. Veliku količinu ovog vitamina sadrže mandarine, a čak dva puta više nego narandže. Takođe, sadrže folnu kiselinu, kao i beta karoten. Međutim, to nijsu jedini razlozi iz kojih biste trebali da što češće konzumirate mandarine.

Mogu da budu odlična zdrava užina u  toku hladnijih dana iz ovih razloga: 

Poboljšavaju kognitivne funkcije

 Kalijum, folati i antioksidansi koji se nalaze i u mandarinama dokazano pozitivno djeluju na neurološke funkcije. Folat ublažava simptome Alchhajmerove bolesti i održava kongitivne funkcije mozga. Za povećani dotok krvi u mozak i veću koncentraciju je zadužen kalijum. Obilje vitamina B pomaže kod depresivnih i anksioznih faza.

Satima ćete biti siti

Velika količina vlakana i vode daju osjećaj sitosti koji traje satima. Pektin koji se nalazi u njima sprječava porast nivoa šećera u krvi, pa samim tim smanjuje osjećaj gladi, zato su odličan saveznik u borbi protiv kilograma.

Uspješno rješavaju problem zatvora

Upravo zbog velikog broja vlakana, povoljno utiču na rad crijeva.

Savršeno voće za trudnice

Mandarine su dobar izvor B vitaminskog kompleksa i folata, koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca kod još nerođenih beba. Trudnicama se preporučuje unos mandarina svakodnevno.

Čuvaju zdravlje srca

Mandarine su pune kalijuma koji povoljno utiče na rad srca. Nekoliko istraživanja je dokazalo da one povoljno utiču na dobar rad srca.

Povoljno utiču na stanje kože

Mandarine sadrže antioksidanse koji sprječavaju oslobađanje slobodnih radikala i pucanje kože, pa su dobre i za njegu lica. Posebno su djelotvorna eterična ulja ove voćke, koja pomažu kod masne i problematične kože.

Spjrečavaju pojavu infekcija

Jedna velika mandarina zadovoljava 53 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C je moćan prirodni antioksidans topiv u vodi koji pomaže tijelu da razvije otpornost protiv infekcija i eliminiše slobodne radikale u tijelu, navode ljekari.

izvor stil.kurir.rs

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još