Simptomi toplotnog udara koje ne smijete ignorisati

 Simptomi toplotnog udara koje ne smijete ignorisati

Izvor: Shutterstock

U ljetnjim mesecima više vremena provodimo na otvorenom i samim tim smo više i izloženi sunčevoj svjetlosti. Koliko god da volimo ljeto, trebalo bi da budemo oprezni, jer toplotni udar nije rijetko stanje tokom najtoplijih mjeseci u godini.

Toplotni udar, stanje opasno po život, nastaje zbog dugotrajne, prekomjerne izloženosti toploti. Važno je da simptome prepoznamo na vrijeme i zatražimo pomoć, ukoliko je to potrebno.

Simptomi toplotnog udara

Toplotni udar može  brzo da se razvije i ne prethode mu uvijek znakovi upozorenja kao što su glavobolja, vrtoglavica ili umor.

Znojenje se obično, ali ne uvijek, smanjuje. Koža je vruća, crvena i obično suva.

Otkucaji srca se ubrzavaju i mogu dostići i 160 do 180  otkucaja u minutu, normalna frekvencia je od 60 do 100 otkucaja u minutu. Frekvencija disanja se obično povećava, ali se krvni pritisak rijetko mijenja.

Osoba može da postane zbunjena, da priča nejasno i može brzo da izgubi svijest.

Ovi simptomi smatraju se vrlo ozbiljnim i ako osoba primijeti ove simptome, trebalo bi odmah da zatraži hitnu medicinsku pomoć.

Što se tiče iscrpljenosti koja se javlja tokom vrućina, nju prouzrokuju dehidratacija, nošenje teške, pripijene odjeće i konzumiranje alkohola.

Treba napomenuti da određeni faktori mogu da prouzrokuju iscrpljenost i toplotni udar. Mnogo toga može da utiče na pojačanu osjetljivost na vrućine, prenosi N1. 

Uzrast – djeca mlađa od četiri godine i odrasli stariji od 65 godina imaju povećani rizik jer je kod njih smanjena sposobnost regulacije temperature.

Ljekovi na recept – neki ljekovi na recept mogu da smanje sposobnost tijela da duže vrijeme bude hidrirano, a dehidratacija može da dovede do toplotnog udara.

Gojaznost – tijelo zadržava više toplote ako osoba ima višak kilograma,  tako da će vam biti  teže da se rashladite.

Nagle promjene temperature – kada se često krećete iz hladne na toplu lokaciju, tijelo možda neće moći da se prilagoditi tim promjenama, pa može da vam bude teže da regulišete temperaturu tela.

Kako da se zaštitimo?

Jedan od glavnih načina sprečavanja stanja povezanih sa vrućinom je održavanje tjelesne temperature nižom, piše Healthline. To je naročito važno kada obavljate neke aktivnosti van kuće na vrućini. Važno je znati šta možete da radite da bi ste se zaštitili tokom vrućina.

Ostanite hidrirani, pijte vodu češće dok ste na suncu.

Izbjegavajte alkohol i kofeinske napitke tokom obavljanja aktivnosti na velikim vrućinama.

Tokom najtoplijeg djela dana izbjegavajte obavljanje aktivnosti na otvorenom.

Nosite svijetlu, laganu odeću kada ste na otvorenom.

Tuširajte se hladnijom vodom.

Nikada ne ostavljajte djecu ili pse u automobilu parkiranom na suncu jer temperatura u automobili može da bude veoma visoka i opasna po život. 

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još