Stručnjaci tvrde: Ljekovi protiv korone nikako nisu zamjena za vakcinu

 Stručnjaci tvrde: Ljekovi protiv korone nikako nisu zamjena za vakcinu

Izvor: Merck & Co Inc/Handout via REUTERS

Antivirusne pilule koje su razvile kompanije Merk i Fajzer/Biontek pokazale su se uspješnim u ublažavanju teških posljedica kovida-19, ako se uzimaju u ranoj fazi, ali ljekari napominju da je prevencija bolesti vakcinisanjem bolje rješenje od liječenja tabletama.

Prema anketi „Kaizer Family Foundationa“, 72 odsto odraslih Amerikanaca primilo je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. Međutim, usporen je tempo vakcinacije, dok stavovi Amerikanaca o bezbjednosti vakcine protiv bolesti uveliko zavise od njihove stranačke pristranosti.

Obavezno vakcinisanje koje su uvele neke privatne kompanije, savezne države i administracija predsjednika Džoa Bajdena, zaslužno je za povećanje vakcinacije stanovništva, ali je takođe podstaklo rasprave oko stavova o vakcinaciji.

Pojedini stručnjaci za zarazne bolesti pribojavaju se da bi dolazak antivirusnih pilula mogao dodatno da omete kampanju za vakcinaciju.

Preliminarni rezultati istraživanja 3.000 američkih građana koje je sproveo njujorški Univerzitet, otkrivaju da bi dostupnost pilula mogla da odgovori ljude od vakcinacije, izjavio je Skot Racan, koji je vodio istraživanja sa pomenutog Univerziteta.

Racan dodaje da svaki osmi ispitanik radije bira liječenje tabletama nego vakcinaciju, što je prema njegovom mišljenju visok procenat.

Njegova zabrinutost je povezana sa podacima koje je objavio Fajzer, a prema kojima eksperimentalne antivirusne pilule pakslovid smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti za 89 odsto kod odraslih osoba sa visokim rizikom.

Fajzerovi rezultati uslijedili su nakon što su Merk i Ridžbek Bajoterapeutiks 1. oktobra objavili da njihov lijek, molnupiravir, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda za 50 odsto.

Spomenuti lijek je prošle nedjelje dobio uslovno odobrenje u Velikoj Britaniji.

Za oba lijeka, pakslovid i molnupiravir, potrebno je odobrenje od američkih zdravstvenih regulatora, ali mogli bi da se nađu na tržištu već sljedećeg mjeseca.

„Ukoliko se oslanjamo isključivo na antivirusne ljekove, onda se kockamo sa sopstvenim zdravljem“, rekao je Peter Hotez, profesor molekularne virusogije na „Baylor University“, prenosi Hina.

Šestoro stručnjaka za zarazne bolesti koje je intervjuisao Rojters, izrazili su zadovoljstvo pozitivnim rezultatima novih ljekova protiv kovida-19, ali su isto tako upozorili da ljekovi nisu nikako zamjena za vakcinu.

Prema istraživanju koje je na američkim ratnim veteranima sprovela Vlada, Fajzerova vakcina efikasna je u suzbijanju rizika od hospitalizacije u 86,8 odsto slučajeva, čak i u slučaju visokozaraznog delta soja.

„Mislim da vijesti iz Fajzera zvuče sjajno, ali to ne znači da imamo zamjenu za vakcinu“, poručila je Liana Ven, profesorka na „George Washington University“.

Preskočiti vakcinaciju „bila bi tragična pogreška“, rekao je Albert Burla, izvršni direktor Fajzera.

„Novi ljekovi trebalo bi da posluže samo onima koji nisu imali sreće i zarazili se koronom“, poručio Burla je za Rojters prošle nedjelje.

„Oni ne bi trebalo da budu razlog da prestanete da štite sopstveno zdravlje i zdravlje svojih ukućana“, zaključio je Burla.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još