Tri razloga zašto treba jesti jagode

 Tri razloga zašto treba jesti jagode

Izvor: Depozitfoto

Tvrdnja da sve što je zdravo nije ukusno, definitivno nije tačna kada je o jagodama riječ.

Ovo sočno i ukusno bobičasto voće ne samo što čuva dobro zdravlje, već je dobro i za vitku liniju. Svega osam jagoda je dovoljno da se zadovolji dnevna potreba organizma za vitaminom C. Osim toga, jagode se posebno preporučuju za zdravlje srca.

Jagode smanjuju rizik od srčanih bolesti

Istraživanja su pronašla vezu između bobičastih voćki i poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja. Rezultati opservacija rađenih na hiljadama ljudi pokazala su da redovna konzumacija bobičastog voća vodi do smanjenja rizika od preuranjene smrti zbog srčanih bolesti.

Dobre za holesterol

Bobičasto voće i jagode mogu da poboljšaju dobar holesterol i povoljno djeluju na regulaciju krvnog pritiska. Jagode mogu i da poboljšaju lipidni profil krvi, dobro djeluju na vaskularne funkcije, poboljšavaju antioksidantna svojstva u krvi.

Jagode regulišu nivo šećera

Bitna dobrobit jagoda je i da regulišu nivo šećera u krvi. One imaju relativno nizak glikemijski indeks, pa je jasno da dobro djeluju na regulaciju glukoze. Prema rezultatima studija, one usporavaju varenje glukoze i redukuju visoke pikove glukoznih i insulinskih nivoa kada se jedu uz obroke koji su bogati ugljenim hidratima, u poređenju sa onim koji se događaju kad se obrok jede bez jagoda. Dakle, mogu da budu korisne za prevenciju metaboličkih sindroma i dijabetesa tipa 2.

Istovremeno, ukoliko vodite računa o svojoj koži i želite da je učinite blistavom i lijepom, jagode su odličan izbor, jer podstiču proizvodnju kolagena, a on je među najvažnijim bjelančevinama za ljudski organizam, odgovoran za stanje kože, hrskavice, noktiju i kose.

Izvor: Magazin Novosti

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još