Ulcinjski kačamak- RECEPT

 Ulcinjski kačamak- RECEPT

Iz knjige Gastronomsko blago Ulcinja

Da li ste znali da Ulcinj ima svoj kačamak? Zove se “krylan”. Ovaj recept objavlje je u knjizi “ Gastronomsko blago Ulcinja”, u kojoj su sadržana tradicionalna jela ovog primorskog grada. Na 250 strana otkriveni su svi specijaliteti Ulcinjske kuhinje, od patapljike sa pijetlom, japraka, gole pite od tikvica, preko sarajlije, tespiče, hadžimakule, firduluća, do recepata za domaće sireve, maslo,paštete od maslina..

Danas vam otkrivamo recept za Ulcinjski kačamak. U zimskim danima idealan prijedlog za doručak.

POTREBNO: 1 litar mliječne kreme -neutralne pavlake ( ili mlaćenice), 500 ml masnog mlijeka, 2-3 šolje kukuruznog brašna, 1 kašičica soli, 3-4 kašike masla.

PRIPREMA: Pavlaku stavimo u posudu za mućenje I mutimo sve dok se ne izdvoji maslo (u čvrstom stanju) od mlaćenice. Mlaćenicu sipamo u posudu, posolimo, I dodamo kukuruzno brašno. Dobijenu masu sipamo u pleh I pečemo. Maslo dobijeno mlaćenjem stavimo u tiganj I otopimo. ( Ovu rastopljenu masu sipamo u bocu, kako bi je koristili tokom godine).

U tiganj stavimo 200 ml rastopljenog masa, dodamo malo soli I malo pšeničnog ili kukuruznog brašna I nastavljamo sa miješanjem. Ovako dobijena masa se naziva “dra”, Ispečenu krylanu izvadimo iz rerne I zdrobimo u komadiće. Pospemo sa “dra-om” I izmiješamo sve zajedno,

Krylana se služi sa kisjelim mlijekom ili mlaćenicom.

U nedostatku mlaćenica , krylana se priprema samo sa svježim , mladim kajmakom I punomasnim mlijekom. Način pripreme je isti

Pročitajte još