Vitamin D važniji nego što mislite

 Vitamin D važniji nego što mislite

izvor iStock

Za zadovoljenje dnevne potrebe D vitamina preporučuje se od pet do 30 minuta boravka na suncu. Međutim, u posljednje vrijeme, zbog pandemije, to je malo teže izvesti. Zato je potrebno vitamin D unostiti hranom i suplementima.

Majk Rojzen, doktor iz Klivlendske klinike, naglašava važnost koji vitamin D ima za jačanje imuniteta. Nedostatak vitamina D primijetan je kod starijih ljudi i hroničnih bolesnika, koji su najrizičnija grupa za oboljevanje od koronavirusa, prenosi portal Kliks.

“Studije su ukazale na vezu između niske koncentracije D vitamina i infekcija respiratornog sistema, ali i upala pluća, hepatitisa B i C, kao i HIV-a”, rekao je, dodavši da je, tokom pandemije, apsorpcija vitamina D putem sunca znatno manja.

I dr Aleksandra Luis saglasna je sa ovim.

“Vitamin D utiče na kosti, sprečava upale, popravlja san, te poboljšava rad srca i mozga. Preporučenu dozu tijelo ne može da unese samo kroz hranu”, pojasnila je.

Luis preporučuje da redovno provjeravate količinu vitamina D u krvi, a onda prema rezultatima doktori će preporučiti dodatak.

Američko udruženje za srce i kardiovaskularno zdravlje navelo je da vitamina D najviše ima u lososu, tuni i skuši.

Osim ribe za unos vitamina D putem hrane potrebno je konzumirati:

1. Mlijeko bogato vitaminom D

2. Žitarice koje su obogaćene ovim vitaminom

3. Pečurke koje su, takođe, izvor D vitamina

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još