Zašto nekim ljudima korona ne može primirisati?

 Zašto nekim ljudima korona ne može primirisati?

Izvor: Shutterstock

Od početka pandemije susreli smo se s raznim situacijama, a jedna od nimalo čudnih pojava je i skupina ljudi kojima korona ne može “primirisati”.

Ukoliko i sami niste ta osoba, sigurno ste u posljednjim mjesecima upoznali ljude koji su uprokos nekoliko talasa i sojeva korone ostali ‘imuni’ na nju.

Iako mnogima stoji upitnik na glavom i ova im situacija izgleda nemoguća, naučnici vjeruju da su konačno riješili misteriju.

Ono što ih je bunilo je da li su takve osobe zaista uspjele u potpunosti izbjeći zarazu ili su se vanserijskom brzinom prirodno očistile od nje?

Budući da je svaki organizam zaseban, postoje i oni sa snažnijim imunološkim sistemom, koji su u stanju “zastrašiti” virus. Takve osobe će, bez obzira na to da li se nalaze u totalno zaraženom okruženju, ostati s negativnim testom na koronu.

Naučnici tu pojavu zovu “abortivnom infekcijom“.

“Virus ulazi u tijelo, ali ga T-ćelije imunološkog sistema automatski odstranjuju. Stoga PCR i testovi na antitijela ostaju negativni”, objašnjava imunolog i glavni autor studije Leo Swadling.

Studija provedena nad zdravstvenim radnicima tokom prvog vala korone u Londonu pokazala je da se, uprkos velikom riziku od izloženosti, 12% njih nije zarazilo ni u jednom trenutku.

Ono što je posebno privuklo pažnju je to da su uzorci krvi ovih ispitanika pokazali da imaju više T-ćelija koje su reagovale protiv koronavirusa.

“Ove imunološke ćelije u stanju su prepoznati korona virus i dovoljno brzo ga očistiti dok je u najranijoj fazi”, tvrdi Swadling.

T-ćelije imaju tendenciju da pruže dugotrajniji imunitet, koji može trajati i godinama, a ne mjesecima, kao što je slučaj s antitijelima.

Ovi podaci mogu biti otkriće sasvim nove generacije vakcina usmjerenih na odgovor T-ćelija, što bi moglo proizvesti mnogo dugotrajniji imunitet, zaključuju naučnici.

Izvor:Klix

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još