Zdrava ishrana vas može zaštititi od COVID-19

 Zdrava ishrana vas može zaštititi od COVID-19

ilustracija

Studija otkriva kako osobe kojima se prehrana bazira na voću i povrću pripadaju skupini koja ima manje šanse da se zarazi

Kada se govori o zaštiti od COVID-19, uvijek je na prvom mjestu maska, održavanje distance i vakcinacija. Međutim, ono o čemu manje razmišljamo, a jednako je važno, pitanje je kako ojačati imunitet kako bismo smanjili rizik od infekcije. Nova istraživanja kažu kako i vaša prehrana može biti odbrana od bolesti.

Voće i povrće

Za potrebe studije, objavljene u magazinu „GUT“, pratilo se oko 600.000 ispitanika koji su informacije podnosili putem aplikacije. Učesnici koji su živjeli u Engleskoj i Americi su praćeni šest mjeseci. Prvo su odgovarali na upitnik o navikama u prehrani prije pandemije, i svaka se od navika pregledavala i koristila parametre koji su uključivali prehranu punu voća i povrća.

Studija otkriva kako osobe kojima se prehrana bazira na voću i povrću pripadaju skupini koja ima manje šanse da se zarazi ili ima teže posljedice bolesti. Osobe koje jedu najviše spomenutih namirnica imaju čak 9 posto manje šansi da će se zaraziti, a 41 posto manje šanse da će se razviti ozbiljna bolest, prenosi Dnevni avaz. 

Pomoći sebi

Ova saznanja, kažu stručnjaci, ponavljala su se kroz mnoge analize koje su uključivale zdrave životne navike kako bi se utvrdio postotak mogućnosti zaraze. Njihova studija predlaže da pojedinac sebi može pomoći tako da smanji rizik od zaraze samo pazeći šta jede.

Za sve koji su već zaraženi, ovaj lijek će biti posebno djelotvoran u prvim danima infekcije, prije nego se virus uveliko razmnoži, prenose Nezavisne novine.

Fajzerov lijek, za razliku od konkurentskih, nije dobijen prilagođavanjem nekog drugog lijeka, nego je razvijen upravo za sars-kov-dva.

Lijek će se primjenjivati u kombinaciji sa “slabom dozom” ritonavira, lijeka protiv virusa koji izaziva AIDS.  

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još