Značaj fizikalne terapije kod pacijenata sa neurološkim problemima

 Značaj fizikalne terapije kod pacijenata sa neurološkim problemima

foto POrtal Ulcinj

U današnje vrijeme u porastu je broj pacijenata sa neurološkim problemima, kaže za portal Ulcinj fizioterapeut iz Doma zdravlja Ulcinj Edin Pelinković.  Kako navodi, fizioterapeuti, odnosno fizioterapija, ima veliki značaj u rješavanju ovih problema.

Pelinković navodi problema sa kojim se u praksi najčešće suočava, a to su pacijenti sa moždanim udarom, ,multipla skleroza, Parkinsova bolest I Alchajmerova bolest.

“ Pošto je jedan od najčešćih problema moždani udar fizioterapeuti imaju veliki značaj u njihovom zbrinjavanju. Kod moždanog udara dolazi do oduzetosti jedne strane tijela, u  zavisnosti dali je srednje teška ili laka forma moždanog udara, od toga I zavisi kakvom liječenju pristupamo”, navodi Pelinković.

U suštini, kako ističe, fizikalna terapija kod moždanog udara sastoji se u sljedecem: vježbe hoda, balansa, koordinacije (laka forma), dok kod srednje I teške forme moždanog udara primjenjuju se iste te vježbe, ali u ležećem položaju pacijenata.

“ Kod pacijenata sa  multiplom sklerozom fizikalna terapija ima veliku ulogu u njihovom zbrinjavanju. Pacijente sa multiplom sklerozom je vrlo bitno edukovati u njihovim aktivnostima dnevnog života. Mi kao fizioterapeuti upoznajemo ih sa nizom vježbi- kineziterapijske vježbe koje moraju primjenivati svakodnevno”, objašnjava Pelinković.

 Vježbe kod ovih pacijenata su sljedeće: vježbe koordinacije, balansa I ravnoteže uz kombinaciju sa vježbama snage daju odlične rezultate kod ovih pacijenata.

“Pošto je multipla skleroza progresivno oboljenje to je nama dodatni napor, a pacijentima je neophodna svakodnevna vježba”, kazao je Pelinković.

Kada je u pitanju  Parkinsonova bolest, navodi Pelinković, možemo reći da je ona jedna od progresivnih neuroločkih bolesti, a fizikalna terapija zajedno sa kineziterapijskim vježbama ima veoma veliki značaj kod ovakvih stanja.

“ Mi fizioterapeuti pacijentima sa Parkinsonovom bolešću možemo pomoći kroz vježbe balansa, koordinacije, ravnoteže u stojećem položaju, odnosno sve date vježbe kroz hod pacijenata. Pošto  je ovim pacijentima neophodna što veća fizička aktivnost, odnosno šetnja, tako im je neophodna I sama edukacija u aktivnostima svakodnevnog zivota”, istakao je Pelinković.

Prema njegovim riječima, povećan je i broj pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.

“Fizikalna terapija ima veliki značaj I u liječenju ovih pacijenata. Pacijentima sa Alchajmerovom bolešću su takodje neophodne vježbe snage, kao I kondicije, kroz hod I šetnju.  Često im je  neophodan I asistent u životu, tako da je edukacija ovih pacijenata vrlo znacajna. Vježbe hoda I kondicije su njima na prvom mjestu, a vježbe memorije su značajne zbog njihovog problema zaboravnosti”, objašnjava Pelinković.

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još