Stezanje u grudima, vrtoglavica i glavobolja? Sve to zbog nagle promjene vremena

 Stezanje u grudima, vrtoglavica i glavobolja? Sve to zbog nagle promjene vremena

Izvor: Pixabay.com

Nagli prelaz iz temperatura u plusu u minus i najavljeni skok od 15 stepeni, koliko se očekuje u petak, raduje sve one koji vole lijepo vrijeme, ali i zabrinjava sve ostale Laički, svi znamo da velike oscilacije u temperaturi u svega nekoliko dana nisu zdrave, a doktori kažu da će najavljeno otopljenje najviše da osjete oni koji imaju problem sa pritiskom, ali i plućni bolesnici. Bez tegoba neće proći ni oni koji nemaju hronične dijagnoze.

Da je neprimjereno i neugodno da organizam toleriše razliku od 15 stepeni, bilo da temperatura raste ili pada, smatra specijalista opšte medicine dr Radmila Šehić.

“Sa skokom temperature možemo da očekujemo veliku vlagu i isparenja, pa i oscilaciju krvnog pritiska i njegov pad na periferiji zbog širenja krvnih sudova. Zbog ovoga će oni koji su pred zahlađenje od svojih ljekara dobili savjet da pojačaju terapiju za regulaciju pritiska, osjetiti stezanje u grudima, vrtoglavicu, mučninu i glavobolju”, kaže za B92 dr Šehić.

Osim fizičkih, osjetiće i druge smetnje, kao što je slaba koncentracija, pojačana nervoza, otežano će obavljati djelatnosti, biće frustrirani, dodaje dr Šehić, koja je radila u Hitnoj pomoći do odlaska u penziju.

Prema njenim riječima, zbog vlažnosti vazduha, tegobe će imati i plućni pacijenti, koji će imati osjećaj gušenja i nedostatka vazduha, zbog čega bi trebalo da se obrate ljekaru za pomoć. Oni koji imaju plućne probleme mogu da očekuju i probleme sa srcem, piše B92.

“Sve te tegobe, poput potiljačne glavobolje, mučnine, preskakanja srca, nervoze, napetosti i gubitka koncentracije osjetiće i oni koji se smatraju zdravim osobama, samo što će kod njih biti prolazno i trajati najviše dan do dva. Posle tog perioda će organizam da se adaptira. Oni kod kojih potraju ove tegobe treba da se obavezno obrate ljekaru”, naglašava ona.

Nekima će prijati

Kardiološki bolesnici će bolje da podnesu nagli prelazak iz toplog u hladno jer će njima, objašnjava dr Šehić, širenje njihovih već oštećenih krvnih sudova da godi.

Oni, pak, neće biti jedini kojima će 15 stepeni Celzijusovih da prija.

“Toplije vrijeme će radovati one osobe koje su nervno oboljele jer veća količina sunca povećava raspoloženje.”

Kako god da se promjena vremena odrazi na one koji su zdravi, nema mjesta za brigu, piše B92. 

“Kod, uslovno rečeno zdravih osoba, sve je prolaznog karaktera, ne treba da se plašite, to se vaš organizam privikava.”

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još